Interactions

The four fundamental interactions of nature (Wikipedia)
Property/

Interaction

Gravitation Weak Electromagnetic  

Strong

(Electroweak) Fundamental Residual
Acts on: Mass – Energy Flavor Electric charge Color charge Atomic nuclei
Particles experiencing: All Quarks, leptons Electrically charged Quarks, Gluons Hadrons
Particles mediating: Not yet observed
(Graviton hypothesised)
W+, W and Z0 γ (photon) Gluons π, ρ and ω mesons
Strength at the scale of quarks: 10−41 10−4 1 60 Not applicable
to quarks
Strength at the scale of
protons/neutrons:
10−36 10−7 1 Not applicable
to hadrons
20

 

By MissMJ – Own work by uploader, PBS NOVA [1], Fermilab, Office of Science, United States Department of Energy, Particle Data Group, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4286964

Advertisements

4 thoughts on “Interactions

 1. A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
  Szokásos és egzotikus hadronok

  A részecskefizikában hadronnak nevezzük az olyan összetett szubatomi részecskéket, amelyeknek összetevői kvarkok és gluonok

  A „hagyományos” hadronok a Gell-Mann kvarkmodelljének megfelelő, azaz 3 kvarkból vagy kvark-antikvark párból álló hadronok.
  Ezek között:

  1/ A barionok három kvarkból (az antibarionok pedig három antikvarkból) álló feles spinű részecskék, azaz fermionok.
  Fő példái a nukleonok: a proton és a neutron

  2/A mezonok egy kvarkból és egy antikvarkból állnak, mint a pionok, kaonok és egy csomó más részecske. Egyes spinű részecskék, azaz bozonok.

  Like

 2. Ezt olvastam hozzá(d) a Wikiben: A szokásos barionok három kvarkból álló részecskék. Közéjük tartoznak a proton és a neutron – együttes nevükön nukleonok –, valamint az összes többi nehezebb barion – a hiperonok. A “barion” kifejezés a görög “barüsz” (“nehéz”) szóból származik, mivel nehezebbek, mint a részecskék többi fő csoportja.A barionok a mezonokkal együtt a hadronok közé tartoznak, azaz kvarkokból épülnek fel. A barionok három kvarkból, a mezonok egy kvarkból és egy antikvarkból állnak.

  Like

 3. Táblázatodnál emberközelibb eligazítást ad a kvarkokról és fajtáikról az alábbi.
  Meghan Bartels on 11/3/17 quoted a new paper published in the journal Nature.of what scientists call a “doubly-charmed” particle. Charmed doesn’t mean it was blessed by a fairy godmother—it actually refers to one of the six different types of quarks. Quarks are a fundamental ingredient of matter that can’t be broken down any further. But the six different types are all different sizes, and scientists hadn’t realized that two charm quarks, which are relatively big, could be stuck together in the same particle. Then, they decided to run the numbers with a different kind of large quark, bottom quarks, which are even heavier than charm quarks. And here’s where the fireworks really went off. But unlike the hydrogen atoms found in bombs, bottom quarks are highly unstable. A bottom quark becomes a much less interesting, much less powerful up quark within a tiny fraction of a second. Not so explosive after all.

  Like

Comments are closed.