Hegeli szövegképek

Hegel: A logika tudományának az objektív logikáról szóló első könyve a lét tanát, második könyve a lényeg tanát fejtegeti. Az utóbbiból adok közre fac similéket. A könyv első szakaszának harmadik fejezete”Az alap” címet viseli. Ennek az Abszolút alap c. A pontját szkenneltem be, a rövidség érdekében hiányosan. A kihagyott 62.oldalon van a b.részalcím: Forma és anyag.

A mű második szakaszának második fejezetéből az A pont egy részét és a B pontot, harmadik fejezetéből az A pont egy részét mutatják a szövegképek:

10

11

12

13

14

15

17

16

18

19

20

21

22

23

A 15-17-16 szövegkép ebben a sorrendben olvasandó.

Advertisements

4 thoughts on “Hegeli szövegképek

 1. Egy Fb komment szerint:Az első öt hegeli szövegképet úgy értem, hogy gondolkodásunkban maga a forma is a lényeghez tartozik, meghatározza azt, meghatározza az anyagot. Nincsenek egymás nélkül.

  Like

 2. „A törvény tehát nincs a jelenségen túl, hanem benne közvetlenül jelen van; a törvények birodalma nyugalmas képmása az egzisztáló vagy megjelenő világnak…a jelenségnek még más tartalma is van a törvény tartalmával szemben.”(18.hegeli szövegkép)

  „A jelenség tehát a törvénnyel szembeni totalitás, mert tartalmazza a törvényt, de még többet is, nevezetesen az önmagát mozgató forma mozzanatát.” (19. szövegkép) A jelenség tehát a nyugtalan mozgásban levő egész.

  Like

 3. A hegeli logika fent idézett részeit több mint egy fél évszázada egy mechanizmus reform indoklására használtam fel. A mechanizmusok „a mélyükön ható törvényekkel szemben némileg hasonló szerepet játszanak, mint a sajátos formamozgás a lényeggel szemben. De a forma lényeges. A lényeg „formálja meg magát”. A forma a lényeget fejezi ki „önmozgása” által motivált módon.” (A gazdasági cselekvések mozgatóerőiről Közgazdasági Szemle 1964/12, 1417.o.)

  Like

Comments are closed.