Tejivás és az ember származása

Nolblog

Italo | 2007. márc. 28.

Tavaly decemberben a NYT ban közölt kutatási eredmények alapján bejegyzést írtam a tejivás képességéről. Ezt a képességet a kultúra fejlesztette ki. Arról tanúskodik, hogy az ember a természetes kiválasztódás során gyorsan alkalmazkodott a környezeti kihívásokhoz. A vizsgált csontmaradványok abba a százezres nagyságú leletanyagba tartoznak, amelynek manapság egyetlen racionális magyarázata az ember élővilágból való származásának elmélete. Utóbbinak, mint szakmai elméletnek, nincs szüksége külső tekintély általi jóváhagyásra.
 
Most Juhari Zsuzsanna tudósít  a College London Egyetem genetikusa,  Mark Thomas vezette csoport fentiekkel egybevágó vizsgálatairól. (Népszabadság 2007. 03.24)
 
A tejet mindenki képes megemészteni mintegy ötéves koráig, hiszen különben nem lenne képes az anyatej fogyasztására sem. Felnőttkorra azonban az emberek zöme elveszíti a laktóz iránti toleranciát. Kivéve az európaiak egy részét. De az Európában élő elődeink még 7000-8000 éve felnőtt korban szintén képtelenek voltak megemészteni a tejet.
 
A kutatási jelentés három dolgot emel ki:
 
1. A tejemésztés képessége viharos gyorsasággal fejlődött ki az emberben
2. Ilyen képesség kialakulása evolúcióban történt, sőt, „a legelőnyösebb evolúciós vonás, amely az emberben a legutóbbi időkben kifejlődött”. Azért vált lehetővé, mert mintegy kilencezer éve Európában általánossá vált a szarvasmarha tartása és a tej könnyen hozzáférhető lett.
3. A tejivás a létért folytatott küzdelemben szelekciós előnyhöz juttatta azokat, akik képesek voltak rá.   De nemcsak az előny, hanem a szelekciós kényszer is szerepet játszott. „A korai európaiak számára komoly túlélési esélyeket biztosított”, sőt,  „a túlélési esélyeket drámaian növelte” 
 
A túlélési kényszer főképpen Északon működött. Északon jóval kevesebbet süt a nap, az északiak szervezetében ezért kevesebb a D-vitamin és a kálcium. A tejfogyasztás megoldotta a kalciumbevitel problémáját. Előmozdíthatta ezeknek a területeknek a benépesítését. Dél-Európa népeinél ez a kényszer nem állott fenn és az ottani emberek többsége ma sem bírja a tejet fogyasztani.

Advertisements