Fodor korrekt felhívása és tévedése

Nolblog
italo| 2009. febr. 21.

(Frissítve)

Sehová nem vezet, ha azt szajkózzuk, mi megmondtuk. Ne keressünk bűnbakot – mondta Fodor Gábor. A 2001- 2006 közötti hibás gazdaságpolitika juttatta Magyarországot a tönk szélére. Ebben – tette hozzá – az SZDSZ-nek is szerepe volt.”. http://nol.hu/lap/gazdasag/lap-20090220-20090220-42

Nem szorul magyarázatra, hogy miért becsületes megközelítés az, amit Fodor szorgalmaz. Kritikám a periodizálásra vonatkozik. Nem volt 2001-2006 évi gazdaságpolitika. A hibás irányzat a 2004 közepén záruló időszakhoz köthető. Ebben a blogban tucatnyi számszaki elemzést mutattam be. Azok tanulsága egyértelmű.
Az első deficitcsúcsot a lakáskedvezmények és néhány, az akkori polgári kormány által hozott egyéb intézkedés okozta. 2002-re ért be, a GDP több mint 9 %-án tetőzött. A Medgyessy kormány programjaira sem lett volna szabad annyit rááldozni, mint amennyibe kerültek. Egyenként nézve a két kormány által eszközölt ráfordítások céljait, ezek értelmesek voltak. Együtt teljesítve tűrhetetlenül magas államháztartási deficitet kreáltak. Ha 2002 előtt a kedvezményes lakáshitelezésre, 2002 után pedig a közalkalmazottakra, a nyugdíjasokra és az autópályákra fele annyi plusz pénzt költöttek volna, együttes összegüket elbírta volna az ország. Zömében a két kormány, Orbán és Medgyessy túlköltekezésének kumulatív eredménye a mai adósságállomány.

A deficit vonatát az új kormány már 2005-ben próbálta fékezni. De száguldó vonatnak nagy a féktávolsága., A második deficitcsúcs már a fékezés megkezdése után, 2006-ra ért be. Azért, mert még a Medgyessy kormány idején az autópálya építést költségvetésen kívül akarták elszámoltatni az Unióval, ahol azonban végül is nem fogadták el az elszámolási metodikát. Ekkor s ettől nőtt újra  a hiány.

Meg kellett húzni a vészféket.

Amit egyébként túl gyakran húzogatnak.

Advertisements