Obama szavazói

italo|2012. nov. 7. 10:26|

Céljaik:

Jobb kapitalizmus

Gazdaságélénkítés, szabályozottabb tőkemozgás, egyenlőbb életlehetőség, egészségellátás, bővebb magánéleti szabadság, a szuper-gazdagok nagyobb terhelése, a társadalompolitika Demokrata-párti változata. Ez egyben:

Jobb Amerika

A fentieken túl magába foglalja a fiatalok, a nők, a multi-etnikai lakosság, a kevésbé jómódúak szükségleteire odafigyelő közéletet, szövetségi költségvetést, az alkotó munka támogatását.

Jobb világ

A külső katonai szerepvállalás visszafogása az ország védelmi erejének fejlesztése mellett. Megértőbb együttműködés a többi világhatalmi központtal.

Kik között kerülhettek többségbe:

Rétegződés: 50000 dollár alatt keresők, munkások. Lakóhely: a nagyvárosok egy része. Földrajzi csoportok: New England, nyugati államok. Külön tekintve: pl. Florida, Ohio, Michigan, Minnesota, Iowa, Wisconsin, Colorado, New Mexico.

Kor és nem: 30 éven aluliak, nem-fehér nők. Politikai affinitás: liberálisok, mérsékeltek (az utóbbiak: kb. a szavazók 2/5 része). Etnikumok: latinok, feketék. Vallás: katolikusok. Képzettség: diplomások, nem befejezett egyetemi végzettségűek, a legmagasabb intellektuális szintűek.

Ellenszavazók:

Röviden, az 50000 dollárnál többet keresők, a Közép-Nyugat, a hegyvidék, a farmer-falusi lakosság, a déli államok (kivételekkel), a konzervatívok, a 65 évnél idősebbek, a fehér nők.

A kulturális emlékezet nagy szerepe: Délen a rabszolgatartás, az elszakadási törekvések hagyományai. Közép-Nyugaton a független farmer magatartás, talán némi cowboy színezettel. Mindenütt a fehér felsőbbrendűséget, fegyvert dédelgető macsó. Megjegyzendő, hogy a felsoroltak egy részénél Obama is jelentékeny kisebbségi bázissal rendelkezik, csakúgy, mint a neki győzelmet juttató államokban az ellenfele.

 

Tőke:

A kihívó elnökjelölt kampánya sokkal több pénzt kapott, de az okosabb, innovatív milliárdosok Obamát támogatták. Tudták, hogy az általa képviselt jobb kapitalizmus ad az amerikai társadalomak, benne a tőkének jobb túlélési lehetőséget, az embereknek szolidárisabb, igazságosabb életformát.

Az Elnök:

Kiváló intellektus, nagy tudás, kiemelkedő önfegyelem, a jobbítás szenvedélyes vágya, melyet kitűnő, nem demagóg szónoki képességei és eddig megvalósult döntései hihetővé tettek az elektorválasztók többsége számára.

Advertisements