A pénzügyi felügyelet szigorítása (2010)

 Gatyába rázzák a biztosítókat
italo|2010. márc. 22.
Hasonló szófordulatot alkalmaztam a Wall Street megregulázásáról írt jegyzet címében. Az amerikai egészségügyi reform most a biztosító társaságok számára állít fel terelő korlátokat. A reform általános leírása a NOL-on megtalálható. (http://href.hu/x/buwuÚjraelosztást jelent a szegényebb rétegek javára, kedvez az átlagos jövedelműeknek.  Szociális kiigazító, stabilizáló hatásánál fogva az Amerikai Egyesült Államok több évtizedes távlatban legnagyobb horderejű belpolitikai eseményéről van szó. Csak a gazdaság gépezetét érintő néhány változtatást hozok szóba.

A harminckét millió új biztosított bevonása már a tömeghatásánál fogva is átrendezi az üzleti életet. Megnöveli a gyógyítás iránti keresletet, akár járóbeteg, vagy kórházi ellátásra, akár gyógyszerfogyasztásra irányul. Az egészségbiztosítás kötelező lesz, amint már régen az sok európai országban. Nem véletlen, hogy az amerikai egészségügyi vállalkozások és a gyógyszergyárak aktívan támogatták a reformot.

Az ellátási tevékenység növekményét a biztosítók fedezik, akár a kockázati közösségeiktől beszedett díjbevételből, akár szövetségi, vagy államonkénti pénzügyi támogatásokból. Kockázatuk és várható jövedelmezőségük bizonytalanabbá válik. Az sem véletlen tehát, hogy ennek a piacnak a hangadói a reform ellen foglaltak állást. Márpedig ők birtokolják az amerikai tőketulajdon jelentékeny részét, amivel arányos, igaz, rejtett, politikai befolyásuk is van

Az új feltételek között pedig nem csemegézhetnek a biztosítani kívánók között, aszerint, hogy melyik az egészségesebb, (akinek várhatóan kevesebb gyógyítási ráfordítását kell majd finanszírozni, mint a beteg, koros ügyfeleknek). Mindenki egyformán „tőzsdeszerűen” hozzáférhető biztosítási egységeket tud majd vásárolni és az egyenlőség betartását szövetségi ügynökségek fogják ellenőrizni. A prémium szolgáltatásokat nyújtó emelt díjas Medicare biztosítások külön állami támogatása viszont megszűnik.  Mindez csak 2014- ben valósul meg teljes körűen, kellő felkészülési idő marad arra, hogy alkalmazkodjanak az új rendszerhez.

Az új rendszer állampénzügyi kihatásai messze meghaladják a biztosítási piac területét. Annyit tudni lehet, hogy rövid távon növelik a deficitet, amivel szemben áll az várakozás, hogy hosszabb távon a költségvetés egyensúlya szempontjából is kifizetődnek. És ha mégsem? A világcsendőri szerep megszűnése, a túl ambiciózus fegyverkezési és űrkutatási versengés visszafogása száz- és ezer milliárdokat takaríthat meg, melyekből bőven fedezni lehet az amerikai lakosság elemi egészségügyi ellátásának javítását.

*

 Meglett a 60 voks!italo|2010. júl. 17.
Az utóbbi hetek bizonytalanságai ellenére az USA szenátusában sikerült megőrizni a pénzügyi felügyelet szigorításához szükséges három republikánus szavazatot, ezzel a 60-as elfogadási küszöbérték teljesült. (A közvetlen előzményeket legutóbb három bejegyzésben kommentáltam.) Végül csütörtökön a washingtoni szenátus 60-39 arányban jóváhagyta a pénzügyi reformcsomagot. A demokraták a mélyreható egészségügyi reform után elfogadtatták az átfogó pénzügyi reformot is.

A bankszektor működésének megszigorítása, a Wall Street-i szabályozás átfogó reformja nagyobb pénzügyi biztonságot fog hozni Amerikának. És a világnak, mert az eddigi gáttalan szabadosság a bankokon kívül az állampénzügyekre is súlyos veszélyt jelentett. A pénzbőség, a könnyű kölcsönszerzés lehetősége annak idején nyakló nélküli költekezésre sarkallta a választók kegyeiért versengő politikai erőket Magyarországon is.

A csomag új fogyasztóvédelmi intézkedéseket tartalmaz, megkönnyíti a rendszer egészét veszélyeztető cégek felszámolását, a kockázatos pénzügyi műveleteket pedig korlátozza.

*

 

Advertisements