Obama gazdasági stábja (2008)

 italo|2008. nov. 25.

Az adminisztráció közgazdászok százait alkalmazza. A szűkebb stáb, a stratégiai vezetés kulcsfigurái:stáb(Kép: The Washington Post, november 25.)
Leendő tisztségviselők:Baloldalon: Timothy Geithner pénzügyminiszter, Christina Romer a gazdasági tanácsadók bizottságának elnöke. Obamától jobbra látható: Lawrence Summers, a szövetségi gazdasági tanács igazgatója és Melody Barnes a hazai politikai tanács igazgatója. Működésük jelentős hatással lesz az amerikai és a nemzetközi gazdasági életre.

Hozzászólások

1. hettie
2008. 11. 25. 21:50

Kik ok es honnan jottek? Milyen tapasztalatokkal rendelkeznek?

2. italo (szerkesztő)
2008. 11. 25. 22:15

Mára talán elegendő lesz Timothy Geithnerről írni. Ő is, mint az új tanácsadók többsége a Clinton elnöki csapathoz tartozott, de tovább szolgált a Bush érában is. Legutóbbi beosztása: a New-Yorki FED elnöke. Clinton idején Summerssel együtt próbált nagyobb szabályozottságot érvényesíteni. A N-Y Fed elnökeként, igaz, már Bush idején viszont nem tiltakozott a derivatívák kereskedelmét még szabadabbá tevő lépések ellen. A tőzsde kíváló ismerője, ha megfelelő kongresszusi orientációt kap, jól funkcionálhat.
A N-Y Fed az egész világra kiterjedő analítikus tevékenységet is végez. Számunkra érdekes lehet, hogy külön nemzetközi kockázatelemző osztálya van és azon az osztályon referens foglalkozik a távoli és “apró” Magyarországgal.

3. italo (szerkesztő)
2008. 11. 25. 22:27

Mivel az időből még futja, röviden Summersről is megemlékezem. Ő R.Reagan alatt kezdte, a Világbanknál folytatta, majd Clinton idején kapott felelős poziciókat, vagy másfél évig pénzügyminiszter volt. Kissé, vagy talán nagyon is a dereguláció és a globalizáció előremozdítójának számított, de az egy másik világkorszakban történt. Geithner az ő helyettese volt. Mindketten Clinton kiváló munkaügyi miniszterének, Rubinnak a tanítványai.
Summers aztán a Harvard elnökeként híresült el, ahonnan különféle konfliktusok miatt távozni kényszerült. Az ő kinevezése – mint Geithneré is – bizonyítja, hogy Obama a Harvard fiúkra támaszkodik, legalábbis kezdetben.

4. néma (látogató)
2008. 11. 26. 9:34

Ha sokar olvaslak jár nékem is a szakál és a zöld sapka:)

5. italo (szerkesztő)
2008. 11. 26. 12:19

🙂

6. italo (szerkesztő)
2008. 11. 26. 19:29

A válaszadás befejezése: Christina Romer az adózási rendszer elsőrangú szakértője, szerepe lesz majd a módosításokban, melyek a középosztály javát hivatottak szolgálni. Dióhéjban: csökken a 250 ezer dollár alatti jövedelműek adóterhe és emelkedik az ennél többet keresőké. A hölgy az ú.n. kínálati gazdaságtan gondolatkörében készített komoly tanulmányokat. Melody Barnes új poziciója magában foglalja a “welfare” és a többi szegénytámogató program felügyeletét és reformját. Eddigi tevékenységét nem ismerem.
Advertisements