Legnagyobb külföldi bankunk (2008)

Az OTP tulajdonosairól keveset tud a közvélemény. A tőke eloszlása koncentráltabb annál, mint ami a részvénykönyvből kiderül. Egy külföldi tulajdonos ugyanis az OTP közgyűlésén még ma is a részvények legfeljebb 5 százalékával szavazhat, noha már sem az össz-, sem az egyedi tulajdoni hányadra nincs korlátozás. Lebbentsük fel a fátylat.

Az OTP privatizációs tanácsadói a döntő időszakban a CA Értékpapír és a Schroders bankház voltak. Apróbb-nagyobb lépések a globalizálás útján:

(1) Az egyik, csekélynek tűnő tulajdoni részesedésről l. 2002. szeptember 3. Magyar Nemzet, Zelei Béla:

“A tengerentúli befektetők távollétében nem okozott áremelkedést az OTP-vel kapcsolatos bejelentés, amely szerint 5,04 százalékos részesedést szerzett a magyar társaságban az észak-amerikai Capital Group Co. három érdekeltségén keresztül. A tekintélyes alapkezelő társaság megjelenése az OTP tulajdonosai között feltehetően más intézményi befektetők figyelmét is felkelti a következő időszakban.”

Néhány egyéb elemet a a következő forrás alapján további pontokba sűrítek: Gavra Gábor – Bogár Zsolt (A minőségi újságírásért 2004. januárjában díjazott írása) Csányi Sándor portréja I-II.

(2) A legnagyobb befolyásoló részvényköteget az OTP kiemelt tulajdonosainak számító befektetési alapok letétkezelője, a Bank of New York (BNY) tartja kézben. Hogy ne csak 5 százalékkal szavazhasson, a fenti privatizációs t.adók javaslatára a BNY üres projektcégeket hozott létre, melyek a szavazatmaximálást lehetővé tevő mennyiségben kaptak pakettet.

(3) Az OTP befektetői között számos, az adóparadicsomok előnyeit kihasználó off-shore cég található. A nagyvolumenű tőzsdei forgalomban általában nem részvények, hanem letétkezelő társaságoknál letétbe helyezett részvényeket megtestesítő igazolások cserélnek gazdát. Az amerikaiak ilyen igazolásokkal csak az Egyesült Államokon kívüli vállalkozásokon keresztül kereskedhetnek. Többnyire egzotikus szigetek pénzintézetein keresztül. A tulajdon mozgása ezért is nehézkesen követhető nyomon.

(4) Az itt vázolt modellt felhasználva Csányi Sándor ellenőrző részesedése lényegesen magasabb lehet a részvényopciós programmal szerzett részvénymennyiségnél. Ez feltételezés. Például egy időben mindenki arra gyanakodott, hogy ő áll bizonyos belga cégek mögött, de ezt senki sem tudta bizonyítani.

 

Következő forrásom a “Magyar demokrata” 2007-10-18, 2008-02-13. A cikkek az olajrészvényekről szólnak, de érintik az OTP tulajdoni arányait is. Ez a jegyzet csak az utóbbiakkal foglalkozik.

“Összeadva ezeket a tulajdonrészeket, kiderül, hogy a Mol részvényeinek nagyjából 70 százaléka van külföldi kézben. A többi tulajdoni hányad az OTP (8,3 százalék), a Mol (8 százalék), a Magyar Fejlesztési Bank (10 százalék) és egyéni befektetők között oszlik el. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a második legnagyobb hazai befektető, az OTP tulajdonosai között 82,3 százalék a külföldi befektetők aránya, akkor egyre kevésbé látni a nemzeti érdeket a Molnál.” ( A legutolsó szám foglalja össze a bejegyzésben különböző irányokból szemügyre vett tulajdonszerzési folyamatok eredményét.)

Lehet, hogy irányzatos az idézett álláspont, de az adatokat eddig senki sem cáfolta. Régóta köztudott, hogy az OTP a legnagyobb magyarországi bank. Bővítve a mondatot: az OTP a legnagyobb, Magyarországon tevékenykedő külföldi bank.

 

Advertisements