Kórleírás (1) (2008)

 italo|2008. nov. 27. 10:45|

A minap kórleletet mutattam a makrogazdaság fokozatos eltorzulásáról.

http://asszociaciok.nolblog.hu/archives/2008/11/25/Labor_eredmenyek/

A táblázat utolsó előtti sorában található adatok a betegség elhatalmasodását mutatják. Most főképpen ezekkel foglalkozom, a kór egyéb jelzőszámaival majd egy következő alkalommal.

Általános tájékozódásként, mint sötét szobában a kályha, a GDP nagysága a kiindulópont. A táblázat első sora szerint 2001-2007 között bezárólag ez az adat 15 ezer milliárd Forintról mintegy 26 ezer milliárdra növekedett. Egyik évben kétezer, másik évben ezer, vagy kevesebb, átlagosan évente kb. másfélezer milliárddal.

Az államháztartás egyenlege 2001-ben a GDP 4%-a, 2002-ben 9%-a volt. Az utóbbi, vagyis a választási évben az előző kormánytöbbség által jóváhagyott költségvetés volt érvényben és döntően ennek teljesülése határozta meg a fejleményeket. Az államháztartás egyensúlya az előző és a választási évben felborult. Egyensúlyi szempontból közgazdaságunk számára a 2002-es év szörnyűséges volt.

Maga az államháztartás elnagyoltan két részre osztható, egyfelől a központi kormányzat, másfelől a helyi önkormányzatok és a társadalombiztosítás (nyugdíj, egészségügy, stb.)területére. Együtt a GDP-nek nagyjából a hatvan százalékát osztják el. Ha az államháztartás deficites, hitelt kell felvennie a bankokon keresztül a lakosság egyéni megtakarításaiból. Ha a lakosság is nettó hitelfelvevő, a bankok az államnak folyósított hitelt csak külföldről tudják megvenni. A lakosság nagyobb eladósodása a lakásépítés 2002 előtti túlösztönzése miatt következett be.

Amikor a Medgyessy kormány ténylegesen munkához látott, 2002-höz képest valamelyest csökkentette az államháztartás hiányát (2003:7.2%, 2004:6.4%, 2005:7.8%), de már a 2005-ös adat szerint ez a jelzőszám újra növekedni kezdett. Ugyanis elődjének megalapozatlan programjait visszaszorítva, ez a kormány, a politikai vezető réteg jóváhagyásával másfajta fedezetlen költekezésbe kezdett. A folyamatok hatása nem azonnal érvényesül, hanem felhalmozódik. Így azután elérkezett a 2006-os esztendő, amikor a nevezett hiány 9.3 százalékos lett. Még szörnyűbb, mint a 2002-es. Az általam kedvelt ténybeszédnek ez a mondanivalója. A mai politika egyik legfőbb kérdésének ezt tartom.

A politizálgató diskurzus meg azzal szeret foglalkozni, hogy a fenti, katasztrofális adatot ki, milyen modorban hozta a döntésre hivatott grémiumok tudomására.

Advertisements