Gazdasági nagyságrendek, mi mennyi? (2008)

 italo|2008. nov. 20.

Ebben és talán néhány további bejegyzésben néhány mutatószámot fogok megnevezni. Fontos, hogy kevés adat legyen, akkor akár meg is lehet őket jegyezni, hogy a közbeszédben röpködő fogalmakat legyen mihez kötni. Valószínűleg sokan tudják, hogy mi mennyi, de azért ide is felrovom.

2007-ben a GDP értéke 25.7 ezer milliárd, azaz kerekítve, huszonhatezer milliárd forint volt. Az ország ekkora értéket termelt és ez állott a rendelkezésére arra, hogy bármilyen irányban felhasználja. Még pár évig nagyjából ekkora volumenű összegből kell gazdálkodni, ha változatlan áron számítjuk. A GDP-t azonban a mindenkori folyóárakon értékelik és osztják el felhasználási rendeltetések szerint.

Szintén 2007-ben a kivitel 17.3 ezer milliárd forintot tett ki. A tizenhétezer milliárd az előbbi, (akkori) GDP adattal összevetve majdnem 7/10-es viszonyt mutat. A behozatalnak nagyjából összhangban kellene lennie a kivitellel, de sajnos az előző években itt is drámai egyensúlyromlások következtek be.

A 2007-es év egyik eredménye, hogy a külkereskedelmi áruforgalom deficitje 30 milliárd forint volt. A 17 ezerhez viszonyítva azt mondhatjuk, hogy mindössze , az előző évek sokkal rosszabb tapasztalataira gondolva. Átváltva, mindössze hetven millió dollár, vagy 120 millió euró.

A javulást az idén tavasztól érezhető külpiaci recesszió részben a visszájára fordította, de ez már egy külön jegyzet tárgya lehet. Most csak néhány 2007-es „sarokszámot”  tudtam megemlíteni, azokat is a nagyságrendek érzékelése kedvéért.

Advertisements