Istenember

Egyebek között Heraklész alakjával foglalkoztam az ősi kultúrákról szóló oldalon.
https://foldeskaroly.wordpress.com/az-ember-fajtermeszete-kulturaja/osi-kulturalis-gocok/

Részben összefügg ezzel az, amit még 2006 áprilisában az istenemberről írtam.

Az istenember egyedi, egyszeri, mert megismételhetetlen és soha azelőtt nem létezett. Hús-vér teste ki van téve minden lehetséges fizikai szenvedésnek, de ezek nem tántorítják el rendíthetetlen törekvésétől, attól, hogy sorsszerű teendőit elvégezze.

Ilyen mitikus istenemberek voltak a mezopotámiai, indus, egyiptomi, görög héroszok. Némelyikük halandóként, mások eleve istenként születtek, de a két dimenzió mindegyik történetében megtalálható.

A görögök többek között Perseust, Heraklészt, Theseust, Agammenont, Péleuszt és nagyon sok mást tiszteltek héroszként. A kultusznak megvoltak a maga előírásai, amelyek különböztek az olimposzi isteneknek járó áldozatok rendjétől.

Carlyle a kereszténység megalapítóját is hérosznak tekintette, igaz, olyannak, aki magasabban áll az összes többinél.  Kerényi Károly viszont  világosabban elhatárolta az antik hérosz fogalmát, rámutatva arra, hogy az utóbbi nem jelenti az ember megváltását.
Eszerint a hérosz a maga egyedi korlátain felülemelkedett, a hús-vér egyénnél magasabb szinten is cselekvő, az ember általános  törekvéseit kivételesen és tudatosan megtestesítő lény.

Advertisements

One thought on “Istenember

Comments are closed.