Cikk a Társadalmi Szemlében

Egy segítőkész blogger (“buyuk” nickname) tavaly kivonatolta a Társadalmi Szemle 1989/8-9 számában megjelent cikkemet. http://gaiablog.blog.hu/2014/10/19/foldes_karoly_negyedszazados_cikke
Visszautalt az előzményre: még az 1981- 1983-as években javasoltam, hogy az állami vállalatokat alakítsák át társasági vállalkozásokká. Ennek értelmében a magántőke és a külföldi működőtőke tulajdonosi szerepe az akkorinál összehasonlíthatatlanul jelentősebb lehetett volna egy vegyes gazdaságban.

Ismertetésének vezérszavai: folytonosság, tőketörvény, eredménykorlátozó, vállalkozó, jövőbeli pénz, kiragadott feladatmegoldások, túladagolás, gazdasági egzisztencia, döntéshozók.
A kivonatos szöveget a Pages-ben is közöltem, a tőkéról készített cikk részeként.

 

Advertisements

3 thoughts on “Cikk a Társadalmi Szemlében

 1. Kösz a hivatkozást, büyük. Idézetek az akkori vitából:
  Smirgliműhely: A minden irányú kritika alól a tőke, a polgárság sem kivétel. A szerző ezért nem lojális támogatója a szabadság elvével ügyködő pártirányzatnak sem. A tudós Hankiss ugyancsak az egész politikai osztály felelőtlenségét tette szóvá. Minősítésekre, denunciálásra hajlamos propagandistáknak ez is szúrja a szemét.
  Minnesota: A poszt előzetesen közölt részletei alapján kommenteztem legutóbb az Ismeretvadász blogban, hogy Földes a társadalmi átalakulást más célok érdekében és más módon tartotta szükségesnek, mint az egykorú szabad-,fiatal, szociál- és nemzeti demokraták, liberálisok, konzervatívok, radikálisok, stb. Mint kutató egyikkel sem azonosult.

  Like

 2. Néhány további komment:
  Büyük: Az 1945 előtti korszak is “tartalmazta a tőke negatív korlátozását” továbbá: “ha nem is mindenben, de hasonló jelenségeket produkált, mint később a múltat végképp eltörölni próbáló szociopátia.” “Némelyek 1945-höz, mások (ne áltassuk magunkat) éppenséggel az 1945 előtti állapotokhoz szeretnének visszatérni.”
  Karolus: A diagnózis igazolódott, a prognózis azonban nem látta előre a kleptokrácia terjeszkedését.
  Retimadar:Viszont a legutóbbi posztom idézte az állami tulajdon osztogatása elleni fellépését. A témáról a legújabb: Oplatka Németh interjúja, amely a rablóprivatizációról annyit mond, hogy két szakértő segített benne, az egyiket Csillag Istvánnak hívták, a másikat Matolcsy Györgynek.

  Like

 3. Végül, két további hozzászólás a blogomban:
  Rétimadár: “más célok érdekében és más módon”
  Részben persze osztotta a nézeteiket. Itt idézett műve leginkább csak a tőkegépezet konkrétumait írta le. Sajátos felfogása egyéb munkáiból bizonyára jobban megismerhető.
  Smirgliműhely: Jellegzetes,hogy a pártokkal nem azonosuló alkotói magatartást egy stíluscikornyás szótárazó, a vezérkultusz megrögzött híve ugyanúgy támadja, mint a látszólag ellenoldali intranzigens, a felvilágosult réteglap minősítgető, vádaskodó publicistája.

  Like

Comments are closed.